Friday, 13 March 2015

Naša Vaskršnja jaja







Ako želite da jaja iscrtavate voskom, potrebno vam 

je naliv pero, čist vosak i sveća. Sveću upalite, umočite 

pero u vosak ugrejte pero sa voskom na plamenu sveće i

 crtajte po jajetu po vašoj želji.







Cveklu isecite na sitnije komadiće nalijte vodom, sipajte

 prehrambenu boju. Pustite da vri desetak minuta da 

cvekla otpusti boju a onda dodajte iscrtana jaja, kuvajte

 po želji.





Listiće iz bašte lepite na pokvašena jaja i uvežite čvrtsto

 u najlon čarapi. 



.

Ljuspe od crnog luka prelijte vodom i stavite na vatru,

kuvajte desetak minuta, a zatim dodajte jaja koja ste

 prethodno dekorisali listićima i cvetićima, kuvajte po 

želji

                                
                                











                                    

Uskršnji zeka

Uskršnja pletenica

                                      
                            











PRELIVEN ROLAT SA MAKOM I SUVIM GROŽDJEM



PRELIVEN ROLAT SA MAKOM I SUVIM GROŽDJEM




  • 3 jajeta
  • 1 čaša od jogurta ulja
  • 3 čaše šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1 šoljica mleka
  • 2 čaše vode
  • 3 kašike gustina
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100 g suvog groždja
  • 100 g maka mlevenog
  • 1/2 limuna - sok
  • 500 g kora

Mleveni mak i suvo groždje preliti sa šoljicom od 0,5 dl vrelog mleka, dodati čašu od jogurta šećera i 1 vanilin šećer, mešati dok se šećer otopi i ohladi masa. U drugoj posudi umutiti tri jaja 1 čašu šećera, 1 jogurt i čašu ulja od koje ste prethodno oduzeli 1 šoljicu za premazivanje kora i podmazivanje pleha. Kad se masa sjedini dodati gustin i prašak za pecivo. U ovu masu dodati ohladjenu masu od maka i groždja. Sve lepo sjediniti. Kore podeliti na četiri dela po pet kora. Prvu koru premazati samo kašikom ulja, a sledeće četiri premazati pripremljenim filom. Kad premažete petu koru uviti u rolat i staviti u podmazan četvrtast pleh. Postupak ponoviti sa ostalim korama. Kore premazati uljem u kome dodati malo vode. Peći 20 minuta na 220 stepeni. Dok se rolat peče u posudu staviti 1 čašu šećera i dve kesice vanilin šećera pa preliti sa dve čaše vode i pustiti da vri desetak minuta, pri kraju dodati sok od 1/2 limuna. Skloniti sa vatre da se ohladi. Pečene rolate preliti hladnim prelivom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...