Saturday, 21 February 2015

Punjena gnezda od pilećih prsa







  • 12 srednjih režnjeva pilećih prsa
  • 12 režnjeva čajne kobasice
  • 2 jajeta
  • 100 g sitnog sira
  • 4 pune kašike kisele pavlake
  • 8 zelenih maslinki
  • malo ulja za podmazivanje kalupa
  • malo aleve paprike
  • Umutiti jaja, dodati mrvljeni sir, seckane maslinke i kiselu pavlaku. Sve sjediniti, pa dodati malo aleve paprike. Sve lepo promešati.
    2

    Pripremiti pileća prsa.
    3

    Kalup za projice podmazati i u svaki otvor postaviti režanj pilećih prsa. Preko pilećih prsa staviti kašiku prethodno pripremljenog fila. Režnjeve čajne kobasice preseći na pola i preko svakog gnezda sa filom staviti 2 polovine čajne kobasice.
    4

    Zagrejati rernu na 220 stepeni i staviti kalup. Peći 10-15 minuda, dok porumeni. Služiti toplo.
  • Rolat od palačinki i jaja


    Rolat od palačinki i jaja







    • 100 g brašna
    • 1 jaje
    • na vrh noža soli
    • 1 kašika ulja
    • 1 dl mleka
    • 0,5 dl vode
    • Za palačinku od jaja:
    • 2 jajeta
    • 2 kašike brašna
    • trunčica soli
    • Za fil:
    • 2 dl kisele pavlake
    • 100 g krem sira
    • 1 kašika sušenog povrća





    Napraviti testo za palačinke umutiti jaje, dodati ulje i so i brašno, sve izmešati pa dodati mleko i vodu. Napraviti lepu masu bez grudvica. Ispeći palačinke na aparatu za palačinke. Umutiti dva jaja i polako dodati dve kašike brašna, umutiti da bude bez grudvica. Od te mase ispeći 1 palačinku kao kajganu.













    Ostaviti da se malo prohlade, za to vreme pomešati kiselu pavlaku i krem sir. Uzeti tepsiju i prvo staviti palačinku, premazati filom pa posuti sušenim povrćem, preko staviti palačinku od jaja, preko nje ponovo fil, preko fila ponovo palačinku i premazati ostatkom fila. Ostaviti jednu kašiku fila za premazivanje odozgo. Uviti rolat od palačinki. Umotati u foliju i ostaviti da se ohladi. Ohladjen rolat premazati filom i posuti sa malo sušenog povrća.




    Ostaviti još malo da povrće upije sok iz fila. Seći komade željene debljine i služiti.











    Gibančići sa sirom i kiselim mlekom






    Ukusni i lepi gibančići, tope se u ustima

    • 300 g sitnog sira
    • 3 dl kiselog mleka
    • 2 dl. ulja
    • 1 dl kisele vode
    • 3 jajeta
    • žumanac
    • 1/2 praška za pecivo
    • malo soli
    • 500 g (21 komad) kora za gibanicu

    • Jaja umutiti, pa dodati ulje, mrvljeni sir, kiselo mleko, kiselu vodu i prašak za pecivo. Probati i ako je potrebno dodati malo soli. Kore podeliti na tri dela po 7 kora. Prvu koru nafilovati i uviti ovlaš kao rolat, drugu koru nafilovati pa preko nje staviti već uvijeni rolat pa sve zajedno uviti kao rolat.

    • Tako ponavljati dok ne utrošite svih 7 kora. Rolat od sedam kora podeliti na 4 jednaka dela i staviti u podmazan pleh Voditi računa da se ne dodiruju kore kako bi se svaka *gibančica ispekla sa svih strana*. Tako uraditi i sa preostala dva dela po 7 kora. Kad sve završite imaćete 12 gibančica. Trebaće vam veći pleh ili ih rasporedite u dva pleha. Isečene gibančice premažite umućenim žumancetom i pecite na laganoj vatri 20-25 minuta. Pečene prekrijte platnenom salvetom da se malo prohlade i služite.









    Kačamak sa suvom slaninom i sirom



    Staro srpsko jelo, priprema se lako i brzo
    7 dl vode
    200 g kukuruznog brašna
    na vrh kašičice soli
    1/2 kašike masti
    Za preliv:
    1 kašika masti
    1 manja glavica crnog luka
    100 g dimljene slanine
    100 g sira
    malo aleve paprike
    U posudu sipati vodu i so i staviti na vatru. Kada se voda ugreje dodati mast. Kada počne da vri skloniti sa vatre i polako dodavati brašno i mešati da se ne naprave grudvice. Vratiti na vatru i još pet minuta mešajući kuvati kačamak.
    U tiganj staviti mast, staviti tiganj na vatru dodati isečen luk i propržiti, zatim dodati dimljenu slaninu i još malo propržiti, dodati malo aleve paprike.
    U činijicu servirati sir koji ste izmrvili, pržen luk i slaninu i kačamak. Svako se služi prema ukusu. Servirati i služiti toplo
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...